سیب زمینی و ۳۱ حقیقت جالب در مورد این غده خوشمزه
سیب زمینی یکی از غده های گیاهی مغذی و یکی از غذا های اصلی در سراسر جهان است. در این مطلب حقایقی کوتاه و خاص در مورد این سبزی خوشمزه برایتان تهیه کرده ایم که تقدیمتان می کنیم. با وای آره همراه باشید:
۱. ایکن ها (مردم بومی پرو)، اولین مردمی بودند که به پرورش این گیاه پرداختند. کاشت سیب زمینی توسط این افراد به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد باز می گردد.
۲. ایکن ها از سیب زمینی به غیر از کاربرد خوراکی استفاده های دیگری نیز می کردند. این کاربرد ها عبارت بودند از ترمیم استخوان های شکسته، جلوگیری از سوء هاضمه و اندازه گیری زمان بر اساس زمان پخت یک سیب زمینی.
۳. جوامع باستانی گاهی اوقت از طرح سیبزمینی در آثار سفالی و طراحی بافتنی ها استفاده می کردند.
۴. در سال ۱۵۳۶، مهاجمان اسپانیایی اولین اروپایی هایی بودند که این گیاه را کشف کردند. ملوانان اسپانیایی اولین افرادی بودند که در اواخر دهه ۱۵۰۰، سیب زمینی را به کشورشان بردند.
۵. سر والتر رالی درسال ۱۵۸۹، این گیاه را به ایرلند آورد. در حال حاضر ایرلند در زمینه پرورش سیب زمینی بسیار مشهور است.
۶. سیبزمینی در سال ۱۶۲۱ و هنگامیکه فرماندار برمودا جعبه هایی پر از سبزیجات را برای فرماندار جیمز تاون فرستاد وارد ایالات متحده شد. جیمز تاون یکی از اولین شهر ها در بین ۱۳ مستعمره اصلی بود.
۷. توماس جفرسون پس از جنگ انقلابی و هنگامیکه از فرانسه به ایالات متحده سفر کرد سیب زمینی سرخ کرده را به آمریکا آورد.
۸. آنتونی آگوستین پارمنتیر عامل معرفی سیبزمینی به فرانسه بود. با این که او سه سال از عمر خود را در یک زندان پر انضباط و خشن گذراند اما از نظر سلامتی هیچ مشکلی برای او بوجود نیامده بود. او در تمام این سه سال از این گیاه تغذیه کرده بود. آنتونی پس از آزادی از زندان سیبزمینی را با خود به فرانسه برد.
۹. ماری آنتوانست (ملکه فرانسه)، پس از دریافت یک دسته گل سیب زمینی با تزئین لباس خود با این گل ها، این گیاه را در فرانسه مد کرد.
۱۰. قحطی سیب زمینی در ایرلند توسط بیماری”آفت سیب زمینی” روی داد. این بیماری، سبزیجات غده ای مانند گوجه فرنگی و سیبزمینی را از بین می برد. این آفت در طول دهه ۱۸۴۰ محصول سیب زمینی را نابود کرد و باعث شد یک میلیون نفر از گرسنگی تلف شوند و یک میلیون نفر دیگر به کشور هایی نظیر بریتانیا، استرالیا، کانادا و ایالات متحده مهاجرت کنند.
۱۱. آیداهو ( ایالتی در آمریکا) که به ” ایالت سیب زمینی” معروف است تا سال ۱۸۳۶ شروع به کاشتاین گیاه نکرده بود . معروفترین نوع سیبزمینی این ایالت یعنی سیب زمینی روست در سال ۱۸۷۲ کاشت شد.
۱۲. هر آمریکایی سالانه ۵۶ کیلوگرم سیب زمینی مصرف می کند. میزان مصرف سیبزمینی در آلمان برای هر یک نفر، سالانه ۱۱۳ کیلوگرم است.
۱۳. هر ۴۰۴ متر مربع زمین سیب زمینی می تواند ۱۰ نفر را سیر کند.
۱۴. سیب زمینی می تواند در شرایط آب و هوایی مختلف کاشته شده و عمل بیاید. این امر می تواند کاشت این گیاه را تمام نقاط دنیا میسر کند.
۱۵. سیب زمینی چهارمین محصول بزرگ غذایی جهان است.
۱۶. دوره نهفتگی سیب زمینی(دوره ای که زیر خاک است)، حدود ۶ ماه است.
۱۷. سیب زمینی اولین سبزی ای بود که در فضا رشد کرد.
۱۸. وزن بزرگترین سیبزمینی ای که تا به امروز رشد کرده است بیش از ۴ کیلوگرم بوده است.
۱۹. سیبزمینی و گوجه فرنگی با اینکه دارای ظاهر و طعم های متفاوتی هستند اما هر دو از یک خانواده بوده و متعلق به خانواده تاجریزی( گیاهان جنس solanum که برگ های پنج پره دارند) هستند.
۲۰. سیبزمینی ها را نباید تا زمان خورده شدن شست چرا که شستن زود هنگام این گیاه باعث پوسیده شدن آن می شود.
۲۱. سیبزمینی تقریبا هر ماده مغذی ای را که بدن انسان برای زنده ماندن به آن نیاز دارد در خود جای داده است. طبق نظر برخی از دانشمندان شما می توانید این گیاه را به عنوان تنها غذای خود انتخاب کنید ( تنها تا زمانیکه مقداری شیر یا کره همراه با آن مصرف کنید).
۲۲. بسیاری از مواد مغذی سیبزمینی در پوست آن، یا نزدیک به پوست آن جمع شده اند. بنابراین برای اینکه بیشترین مادی مغذی این گیاه را دریافت کنید، تمامی بخش های آن را بخورید.
۲۳. بیش از ۱۰۰۰ نوع سیبزمینی مختلف در سراسر جهان وجود دارد.
۲۴. یک سوم از سیبزمینی جهان در هند و چین تولید می شوند.
۲۵. در فرهنگ چینی، گفته می شود که سیبزمینی برای معده، روده ها و طحال مفید است. به همین دلیل، این گیاه اغلب به عنوان درمانی برای بیماری های ناشی از این اندام ها تجویز می شود.
۲۶. دابیلیو اچ Lay، ابداع کننده چیپس های سیبزمینی Lay، یک فروشنده سیار در دهه ۱۹۳۰ بود. او برای پول در آوردن در سال ۱۹۳۱، بیرون از خودرو اش شروع به فروش چیپس کرد.
۲۷. برای تولید یک بسته چیپس Lay، حدود ۴ تا ۵ سیبزمینی نیاز است.
۲۸. طبق مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۸، خوردن بیش از دو بار سیبزمینی سرخ کرده در یک هفته، خطر مرگ را تا دو برابر افزایش می دهد.
۲۹. اسباب بازی آقای کله سیبزمینی(مشهورترین اسباب بازی توده ای شکل) در سال ۱۹۵۲ ابداع شد.
۳۰. اسباب بازی آقای کله سیبزمینی اولین اسباب بازی ای بود که برای خود تبلیغات تلویزیونی داشت.
۳۱. سازمان ملل متحد، سال ۲۰۰۸ را سال سیبزمینی نامیده بود.